Biodiverzitás

A biodiverzitás célja a biológiai sokszínűség fennmaradása, fenntartása, az élet tisztelete, megőrzése és védelme, amihez minden élőlényre szükség van.

A biológiai sokféleség - vagyis a bolygónkon élő lények sokfélesége - riasztó mértékben csökkent az elmúlt években, főként az olyan emberi tevékenységek következtében, mint a földhasználat megváltozása, a szennyezés és az éghajlatváltozás. Egyes kutatók továbbá úgy gondolják, hogy a Föld története során jelenleg a hatodik tömeges kipusztulási esemény közepén vagyunk. A korábban ismert tömeges kipusztulási események az összes faj mintegy 60-95%-át semmisítették meg. Az ilyen események után több millió évre van szükség az ökoszisztémák helyreállásához.

Az egészséges ökoszisztémák számos alapvető fontosságú - és gyakran maguktól értetődőnek vett - dolgot biztosítanak számunkra. A növények átalakítják a napenergiát, így azt más életformák számára is elérhetővé teszik. A baktériumok és más élő szervezetek a szerves anyagokat tápanyagokra bontják, így biztosítják a növények növekedéséhez szükséges egészséges talajt. A beporzók alapvető szerepet játszanak a növények szaporodásában, biztosítva ezzel az élelmiszereink előállítását. A növények és az óceánok jelentős szénelnyelők.
Összefoglalva tehát a biológiai sokféleség biztosítja számunkra a tiszta levegőt, édesvizet, jó minőségű talajt és a termények beporzását. Segít az éghajlatváltozás elleni küzdelemben és az ahhoz való alkalmazkodásban, valamint a természeti veszélyek hatásainak csökkentésében.
Mivel az élő szervezetek a dinamikus ökoszisztémák révén egymással kölcsönhatásban állnak, egy faj eltűnése messzemenő hatást gyakorolhat a táplálékláncra. Nem tudni pontosan, hogy a tömeges kihalások milyen következményekkel járnának az emberre nézve, de azt tudjuk, hogy a természet sokfélesége jelenleg lehetővé teszi számunkra a gyarapodást.

 

A biológiai sokféleség csökkenésének fő okai

  • A földhasználat változásai (pl. erdőirtás, intenzív monokultúra, urbanizáció)
  • Közvetlen hasznosítás, például vadászat és túlhalászás
  • Éghajlatváltozás
  • Szennyezés
  • Idegenhonos inváziós fajok

Forrás: 

Ádám Ferencné - Boldis Anna Kornélia 2013: A környező világ megismerésének módszerei, "Mentor(h)áló 2.0 Program" TÁMOP-4.1.2.B.2-13/1-2013-0008 projekt 

https://www.europarl.europa.eu/news/hu/headlines/society/20200109STO69929/a-biologiai-sokfeleseg-csokkenese-mi-az-oka-es-miert-aggalyos

Ökoiskola - Török János Református Mezőgazdasági és Egészségügyi Technikum és Szakképző Iskola
Ökoiskola-munkaközösség
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el