Újrahasznositás

Az újrahasznosítás a gyűjtőneve mindazon tevékenységeknek, amelyek célja, hogy az ember által készített, tartós, nem természetes, főleg hulladékká váló anyagokat nyersanyaggá alakítsa át és olyan másodlagos, újra hasznosítható anyagokat állítson elő, amelyek segítik a természetes anyagok felhasználásának csökkentését.A tevékenységre használt angol szó, a recycling, jobban kifejezi, hogy anyagok környezettudatos körforgásáról van szó, a nyersanyag - késztermék - hulladék - nyersanyag stb. folyamatban. Ezen tevékenységen belül megkülönböztetjük az értéknövelő (upcycling) és az értékcsökkentő (downcycling) fogalmát, melyek az újrahasznosított anyagnak az eredetihez képesti minőségét fejezik ki.Az újrahasznosítás célja a Föld erőforrásainak kímélése. Emellett fontos cél, hogy a természetbe kerülő hulladék mennyisége is csökkenjen.


Újrahasznosítás vagy újrahasználat?


Az újrahasznosítás és az újrahasználat fogalmát gyakran szinonimaként emlegetik, pedig két különböző folyamatot takarnak. Az újrahasznosítás során a hulladékká vált használati tárgy elemeire bontva, egy új tárgy alapanyagaként kerül vissza a körforgásba. Az újrahasználat során pedig növeljük a termék hulladékká válásának előtti, hasznos élettartamát: akár eredeti rendeltetése szerint, akár más funkciót betöltve, de változatlan formájában alkalmazzuk tovább. A természet védelme érdekében mindkét stratégia egyformán követendő és fontos! Az újrahasználat azonban nemcsak késlelteti a (szelektív) hulladékká válást, de csökkenti is a szemétbe kerülő tárgyak mennyiségét.


Forrás: 

https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%9Ajrahasznos%C3%ADt%C3%A1s
https://www.schoellerallibert.com/hu/news/events/jrahasznosts-minden-amit-rdemes-tudni-rla/

Ökoiskola - Török János Református Mezőgazdasági és Egészségügyi Technikum és Szakképző Iskola
Ökoiskola-munkaközösség
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el