Brikett, pellet

Mi a brikett?

A brikett a magyar nyelvben általában aprószénből préselt tüzelőanyagot jelent. Tágabb értelemben a brikett lehet nagy méretre préselt takarmány, élelmiszer vagy valamilyen nyersanyag.
Általában 50 mm-ig beszélünk brikettről, az ennél kisebbre préselt anyagokat pelletnek vagy granulátumnak nevezik. A tüzelőanyagnak készült brikett alapanyaga barnaszén, fa, papír, szalma, kukoricaszár vagy valamilyen más biomassza. A brikett nem ég hanem izzik. Magasabb fűtőértékű mint a tűzifa, mert alacsony a nedvességtartalma. Környezetbarát és olcsó tüzelő.


A kereskedelemben kapható fajták az alapanyag szerint különfélék:

Napraforgóhéj-brikett

Fabrikett (faforgács, apríték, erdei melléktermék)

Szalmabrikett


Mi a pellet?

A pellet olyan nagy nyomáson préselt szálas, rostos anyag, amelyet vagy saját anyaga, vagy belekevert kötőanyag tart össze. A pelletet néhány milliméteres átmérőtől több centiméteres átmérőig terjedő anyagrudak alkotják az alapanyag és a használt pelletálási technológia függvényében. A legáltalánosabban ismert pelletfajta a nyúltáp.

A cukoriparban pelletnek nevezik a kilúgozott, szárított, majd pelletált répaszeletet, amelyet takarmányként értékesítenek. A vevők kérésére melaszt is bele szoktak keverni.

A porszerű, apró szemcsés vagy szálas anyagok pelletálásának előnye, hogy nagyobb anyagdarabok nyerhetők belőle.

A gyógyszeriparban a pellet ún. felépítéses granulálással készült kompakt, sima felületű, gömbszimmetrikus gyógyszerforma. Számos gyógyszerkészítmény tartalmaz pelleteket kapszulában, de tablettában is.

A tüzeléstechnikában egyre inkább elterjed a fapelletek, fabrikettek használata, ahol fűrészport, faaprítékot, vagy faforgácsot préselnek pellet formába, ami így a fűrészpornál könnyebben ég el, ugyanakkor a fánál jóval homogénebb szemcseméretű és emiatt automatizált házi tüzelőrendszerekben a tűzifánál jobban hasznosítható. 

pelletfűtés azért környezetbarátabb a fafűtésnél, mert megújuló/újrahasznosított alapanyagot használ. 


Forrás:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Pellet


Ökoiskola - Török János Református Mezőgazdasági és Egészségügyi Technikum és Szakképző Iskola
Ökoiskola-munkaközösség
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el