Globális felmelegedés


A globális felmelegedés oka:
A fosszilis tüzelőanyagok égetésével, az erdőirtással és az állattenyésztéssel az ember egyre nagyobb hatást gyakorol az éghajlatra és a Föld átlaghőmérsékletére. Az emberi tevékenység jelentősen növeli a természetben előforduló üvegházhatású gázok mennyiségét, ezért fokozza az üvegházhatást, és gyorsítja a globális felmelegedést.

Az éghajlatváltozás legfőbb oka az üvegházhatás. Egyes, a Föld légkörében előforduló gázok olyan funkciót töltenek be, mint a melegházak üvegburája: beengedik a Nap hőjét, visszafelé - tehát a világűr felé - azonban útját állják annak, globális felmelegedést okozva ezzel.

Ezeknek az üvegházhatású gázoknak a többsége a természetben is megtalálható, de az emberi tevékenységek következtében megnövekedett a koncentrációjuk, különösen a következő üvegházhatású gázoké:

  • szén-dioxid (CO2),
  • metán,
  • dinitrogén-oxid,
  • fluortartalmú gázok.

A globális felmelegedés legfőbb oka az emberi eredetű szén-dioxid, amelynek légköri koncentrációja jelenleg 48%-kal magasabb, mint 1750 előtt (azaz az iparosodást megelőzően).

Az emberi tevékenységek kisebb mértékben más üvegházhatású gázokat is a légkörbe juttatnak. A metán a szén-dioxidnál is erőteljesebb üvegházhatást okozó gáz, amely azonban kevesebb ideig marad a légkörben. A dinitrogén-oxid (a szén-dioxidhoz hasonlóan) viszont olyan üvegházhatású gáz, amely - az évtizedek és évszázadok során - felhalmozódik a légkörben.


A globális felmelegedés hatásai  

Az emberek aggódnak, mert a Föld hőmérséklete rövid időn belül, hozzávetőlegesen 100 év alatt gyorsan emelkedett, ami a Föld többmillió éves történetéhez képest nagyon rövid időtartamnak számít. Senki sem lát a jövőbe, de a tudósok számítógépek segítségével megpróbálják előrejelezni, hogy a Föld hogyan változik, ha a hőmérséklete tovább növekszik.
Szerinted mi történhet? Lehet, hogy nem is olyan nehéz kitalálni. Azok a helyek, amelyek már most is melegek, még forróbbá válnak; ahol hűvös az időjárás, ott meleg lesz, és így tovább. Ha olyan országban élsz, ahol az időjárás meglehetősen hideg, lehet, hogy most azt gondolod "Nagyszerű! Végre meleg lesz!" De a helyzet ennél bonyolultabb.
Azok a régiók, ahol jelenleg is meleg van, még forróbbak lesznek és lehet, hogy sivataggá válnak. Mi lesz a növényekkel, állatokkal és emberekkel, akik ezeken a területeken élnek? A jelenleg hűvösebb régiók melegek lesznek. Lehet, hogy néhány embernek tetszenek ezek a változások; de a növények és az állatok alkalmazkodnak adott élőhelyükhöz és ha a körülmények megváltoznak, nem tudnak fennmaradni. Tehát ha egy korábban hűvös terület meleggé válik, néhány állat megpróbál hidegebb területekre költözni, és ennek következtében nagyobb harc fog folyni az élőhelyért és a táplálékért az érintett területeken. Néhány növény örökre eltűnhet és kihalhat, ami az azokon élő állatok kihalását is okozhatja. Előfordulhat, hogy lehetetlenné válik bizonyos gabonafélék és haszonnövények termelése, ami a gazdákat is arra kényszeríti, hogy új helyre költözzenek. Szinte lehetetlen felsorolni egyetlen kis változás összes következményét, mivel a természetben minden mindennel összefügg.
Mivel a hideg területek felmelegszenek, a sarkkörökön található jég olvadni kezd. Sok tudós úgy gondolja, hogy ennek következtében a tengerszint megemelkedik. Néhányan azt jósolják, hogy az elkövetkező 100 év alatt a Föld hőmérséklete 1.4-5.8 °C-kal növekszik, és a tengerszint emelkedése 9 és 88 cm között lesz. Sok sziget és partmenti övezet víz alá kerül, ha mindez megtörténik. Hova menekülnek az állatok és az emberek, akik ezeken a területeken élnek?
Jó esély van arra is, hogy az esőzés megváltozik. Néhány területen többet, máshol kevesebbet fog esni. Ez lehet kedvező és kedvezőtlen is, attól függően hogy az érintett területeken jelenleg túl sok vagy túl kevés az eső. Néhány tudós előrejelzése szerint gyakrabban fognak előfordulni szélsőséges időjárási körülmények. Mindez több árvizet, több vihart, több hurrikánt, stb. jelent. Néhányan azt gondolják, hogy ezek a változások már folyamatban vannak, mivel Európában az utóbbi időben megnövekedett az árvizek és a viharok száma.
A fenti előrejelzések meglehetősen drámaiak. Ennek ellenére az Európai Unió hisz abban, hogy képesek vagyunk a helyzeten változtatni, és azon munkálkodik, hogy sikerüljön a változást megvalósítani.

Forrás:
https://ec.europa.eu/environment/archives/youth/air/air_globwarm_hu.html
https://ec.europa.eu/clima/change/causes_hu

Ökoiskola - Török János Református Mezőgazdasági és Egészségügyi Technikum és Szakképző Iskola
Ökoiskola-munkaközösség
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el